Exudat faringian

Un exudat faringian este un examen care identifica prezenta unei infectii bacteriene, fungice sau virale la nivelul regiunii faringiene (gatului). O mostra de secretii este prelevata de la nivelul cavitatii faringiene si este plasata intr-un recipient care stimuleaza cresterea microorganismului care a determinat boala (in cazul in care acesta exista). Tipul de organism va fi identificat ulterior prin examinare la microscop, prin efectuarea unor teste chimice sau prin ambele metode. In cazul in care pe mediul de cultura nu creste nici un organism, testul este negativ.

Exemple ale unor microorganisme care pot determina afectiuni ale faringelui sunt:

  • Candida albicans, acest fung (ciuperca) determina aparitia de afte bucale, o infectie a cavitatii bucale si a limbii
  • Neisseria meningitidis, aceasta bacterie poate determina meningita
  • Streptococul de grup A, aceasta bacterie poate determina infectie streptococica a faringelui, scarlatina sau febra reumatica. In cazul in care se suspecteaza o infectie streptococica la nivelul faringelui, se recomanda efectuarea unui test rapid (test rapid streptococic), inainte de efectuarea culturii de la nivelul faringelui. Rezultatele testului rapid sunt gata in 10 minute (comparativ cu una sau doua zile cat dureaza cultura faringiana). In cazul in care rezultatele testului rapid sunt pozitive, se poate incepe imediat tratamentul cu antibiotice. Cultura de la nivelul faringelui este mult mai sensibila decat testul rapid. Testul rapid poate da rezultate fals negative, chiar daca exista infectie streptococica. Daca rezultatele testului rapid sunt negative, specialistii recomanda efectuarea unei culturi faringiene, pentru excluderea unei infectii streptococice.

In cazul in care cultura este pozitiva, se poate efectua un test de sensibilitate a microorganismului la antibiotice (antibiograma).

CULTURA(INCLUSIV ANTIBIOGRAMA PENTRU CULTURI POZITIVE)

CULTURA FUNGI

Examen de sputa

Scopul acestei analize este de a determina in timpul cel mai scurt posibil, agentii etiologici ai infectiilor tractului respirator inferior si a face posibile interventii terapeutice rapide si eficiente asupra pacientilor. Intrucat nu exista un test unic de detectare a tuturor agentilor etiologici, procedura descrisa in cele de mai jos, reprezinta un complex de tehnici, examene si teste prin care se urmareste atingerea, intr-un grad cat mai ridicat , a scopului enuntat.

Citește mai departe: Examen de sputa