Acest test masoara cantitatea hormonului de stimulare tiroidiana (TSH) din sânge. TSH este produs de glanda pituitara, o organ mic situat în partea de jos a creierului si în spatele cavitatii sinusurilor. Face parte din feedback-ul organismului pentru a mentine stabil sistemul în ceea ce priveste cantitatea de hormoni tiroidieni thyroxine (T4) si triiodotironina (T3) din sânge.

 

Hormonii tiroidieni controleaza ritmul organismului de folosire a energiei. Atunci când concentratia din sânge scade, hipothalamusul secreta hormonul ALR; aceasta stimuleaza eliberarea de TSH de glanda pituitara.

TSH-ul, la rândul sau, stimuleaza producerea si diseminarea de T4 si T3 de glanda tiroida, o mica glanda în forma de fluture, situata la nivelul gâtului. Atunci când toate cele trei organe functioneaza la parametrii normali, productia glandei tiroide se activeaza sau se dezactiveaza pentru a mentine un nivel hormonal în sânge.

Ce indica:

Testul TSH este efectuat pentru evaluarea functiei tiroidiene si / sau a simptomelor de hiper-sau hipotiroidism. Este frecvent realizat împreuna cu testul T4 sau T3.

TSH este folosit pentru:

Diagnosticarea unei tulburari tiroidiane la o persoana care prezinta simptome specifice.

Copiii nou-nascuti cu o functionare tiroidiana inactiva,

Monitorizarea terapiei în cazul persoanelor cu hipotiroidism

Diagnosticarea si monitorizarea problemelor de infertilitate feminina

Evaluarea functionarii glandei pituitare

Test de screening pentru adulti cu tulburari tiroidiene.

Când se efectueaza:

Medicul poate recomanda efectuarea unui test TSH atunci când un pacient prezinta simptomele de hiper-sau hipotiroidie si / sau atunci când un pacient are glanda tiroida marita. Analiza poate fi recomandata la intervale regulate pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului atunci când un pacient este tratat pentru o tulburare tiroidiana cunoscuta.

Ce însemna rezultatele:

Un nivel crescut al TSH indica, de obicei, o glanda tiroida ce nu raspunde adecvat la stimularea cu TSH datorita anumitor tipuri de disfunctii acute sau cronice ale tiroidei.

În cazuri rare, rezultate ridicate pot indica probleme ale glandei pituitare, precum o tumoare care produce dezechilibrarea TSH, sau pot aparea în cazul în care pacientii care sufera de disfunctii ale tiroidei primesc o cantitate prea mica de medicamente pentru hormonii tiroidali.

 

Un nivel scazut al TSH poate indica hipertiroidism, un exces de medicamentatie pentru hormonii tiroidali sau în cazuri rare, daune la nivelul glandei pituitare care fac producerea de TSH mai dificila. Fie scazuta sau crescuta, o cantitate anormala de TSH indica un exces sau o deficienta a hormonului tiroidal disponibil pentru organism, dar nu indica si cauzele, necesitând astfel efectuarea mai multor analize.

 

Alte informatii:

 

Anumite medicamente pot - inclusiv aspirina si cele folosite în terapia de inlocuire a hormonului tiroidal - pot afecta rezultatele testului asupra functionarii glandei tiroide.Rezultatele mai pot fi afectate si de conditiile de stres sau boala acuta si pot fi scazute în primul trimestru de sarcina.

 

Valori normale: 0.25 - 5.0 uUI/ml

 

Tarif aici